20.02.2019

Petr Ježek vystoupí na konferenci Future Finance Summit na panelu věnovanému boji proti praní peněz v EU

Petr Ježek (ALDE) přijal pozvání vystoupit na panelu věnovanému boji proti finančním podvodům a praní peněz, jenž se uskuteční dne 21....

20.02.2019

Třetí trialog k návrhu zavádějící bezvízový styk pro občany Spojeného království po jeho vystoupení z EU

Petr Ježek (ALDE) se dnes, 20. února 2019, zúčastní již třetího meziinstitucionálního setkání zástupců Evropského parlamentu, Rady EU a...

19.02.2019

Diskuze členů výboru TAX3 s komisařkou Vestager a španělskou státní tajemnicí pro finance Rafael

Za předsednictví Petra Ježka (ALDE) proběhne dnes, 19. února 2019, diskuze členů Zvláštního výboru Evropského parlamentu pro finanční...

Parlamentní činnost

S předsedou vlády Japonska Šinzó Abem v japonském parlamentu (Diet)
Petr Ježek jako předseda Zvláštního výboru Evropského parlamentu pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky (TAX3) S japonským ministrem obrany Icunorim Onoderou S předsedou horní komory japonského parlamentu Chuichim Datem S předsedou dolní komory parlamentu Tamadorim Oshimou S japonským ministrem zahraničí Taró Konem
S americkým kongresmanem Stevem Pearcem během mise výboru TAX3 ve Washingtonu Na setkání s unijním vyjednavačem o brexitu Michelem Barnierem Petr Ježek jako předseda Zvláštního výboru Evropského parlamentu pro finanční trestné činy, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky (TAX3) S francouzským ministrem financní Brunem Le Mairem S komisařem pro hospodářské a měnové záležitosti Pierrem Moscovicim
S předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim, francouzským ministrem financní Brunem Le Mairem a členem Evropského parlamentu Elmarem Brokem Petr Ježek

Petr Ježek

Působil jako diplomat, z toho 10 let ve vysokých funkcích, které se týkaly vztahů s Evropskou unií. Byl například vrchním ředitelem Sekce evropské integrace na Ministerstvu zahraničních věcí ČR, či zástupcem státního tajemníka pro evropské záležitosti. Pracoval také jako ředitel sekce předsedy vlády Vladimíra Špidly. Chcete-li se dozvědět více, klikněte na šipku pod textem.

Poslanecká kancelář

MACKIN Christopher Patrick

liberals democrats

zavřít okno

Stanovisko českých europoslanců k návrhu změny směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní

Návrh Evropské komise na změnu směrnice o kontrole nabývání a držení zbraní je dlouho očekávaným legislativním návrhem, k jehož zrychlenému předložení došlo bohužel teprve pod vlivem nedávného teroristického útoku v Paříži. Potvrzuje se, že existuje slabé místo evropské legislativy v podobě nedostatečné kontroly pohybu zbraní v EU.

Evropská komise předložila návrh, který bude v následujících týdnech a měsících předmětem důkladné diskuse v Evropském parlamentu a mezi členskými státy. Považujeme předložený návrh za základ pro další jednání, které by se podle našeho názoru mělo soustředit především na potírání nelegálního obchodu se zbraněmi a zlepšení kontroly a dohledu nad tím, jak je nakládáno s automatickými zbraněmi, které měly být znehodnoceny tak, aby nemohly být následkem případných dílčích úprav znovu zprovozněny.

Podotýkáme, že návrh Evropské komise se nedotýká podmínek legálního držení jednoranových zbraní v kategoriích lovecké, sportovní, obranné apod., vyjma některých aspektů jejich prodeje, zejména po internetu.

Jsme připraveni na základě odborné diskuse s experty zodpovědně posoudit návrh na rozšíření kategorie A (zakázané zbraně) o automatické zbraně, které byly přeměněny na poloautomatické, civilní poloautomatické střelné zbraně, které mají vzhled zbraní s automatickým mechanismem, a střelné zbraně spadající do kategorie A, které byly znehodnoceny, a podpořit ho pouze v případě, že se prokáže, že jejich legální držení je zdrojem nebezpečné trestné činnosti anebo se s nimi nelegálně obchoduje. Naším společným cílem je učinit maximum pro to, aby se snížilo riziko dalších teroristických útoků v Evropě.

Součástí legislativních změn by měla být opatření typu povinné výměny informací mezi členskými zeměmi umožňující účinné sledování přeshraničního pohybu zbraní a důsledná evidence zbraní v národních registrech, zahrnující i převody (tj. změnu majitele) znehodnocených střelných zbraní nebo jejich součástí.

Cílem připravované legislativní změny musí být zvýšení bezpečnosti evropských občanů bez zbytečných zásahů do úpravy podmínek legálního držení zbraní. Z tohoto pohledu také budeme návrh EK posuzovat. Důraz musí být kladen na opatření efektivně potírající veškeré nelegální nakládání a obchod se zbraněmi, protože právě tyto jevy jsou často úzce spojené se závažnou trestnou činností nebo dokonce i s mezinárodním terorismem.

Martina Dlabajová
Petr Ježek